2 garście świeżego lub pół paczki mrożonego szpinaku
500 g pieczarek
1 łyżeczka śmietany
sól
pieprz
olej
1 łyżka masła
Instrukcje
Schab kroimy wzdłuż na cienki duży kawałek (patrz. zdjęcie w galerii). Rozbijamy dość dokładnie tłuczkiem do mięsa. Posypujemy solą i pieprzem, ulubionymi przyprawami. Może to być tymianek, rozmaryn czy papryka.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Przesmażamy je na łyżce masła, delikatnie rumienimy i odparowujemy nadmiar wody, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy uważając, żeby się nie przypalił bo wtedy stanie się gorzki. Po chwili dodajemy szpinak i smażymy, aż liście zmiękną i stracą objętość, a nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i łyżeczką śmietany.
Na rozbity schab układamy pieczarki i po jednej stronie szpinak (po tej, od której będzie zwijany, tak żeby szpinak znalazł się w środku rolady. Schab zwijamy w dosyć ciasno, obwiązujemy dokładnie sznurkiem.
Przekładamy na dużą patelnię z niewielką ilością oleju i dokładnie obsmażamy z każdej strony, aż mięso ładnie się zrumieni.
Mięso przekładamy do rękawa, przelewamy zawartość patelni i rękaw szczelnie zamykamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1,5 godziny, od czasu do czasu obracając rękaw tak żeby mięso piekło się w swoim własnym sosie.:) Smacznego.