1opakowaniegotowych tortellini nadziewanych prosciutto250 g
1opakowanie rucoli lub mixu sałat
½słoiczka suszonych pomidorówpokrojone na mniejsze kawałki
50ggorgonzoli lub ser blue lazur
4łyżki słonecznika
Składniki na sos:
1łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1łyżkamiodu
1łyżka octu winnegomoże być jabłkowy
2łyżeczkimusztardy łagodnej
1łyżkamajonezu
sóldo smaku
pieprz do smaku
Instrukcje
Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odecedzamy i studzimy.
Sałatę myjemy i osuszamy.
Słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i prażymy kilka minut uważając żeby się nie przypalił. Studzimy
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Ser kruszymy na mniejsze kawałki lub kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w miseczce i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Możemy wlać do małego słoiczka, szczelnie zamknąć i potrząsać nim, aż zrobi się gładki sos.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce, delikatnie mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy do smaku.