Mięso kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju, przykrywamy i dusimy do czasu aż będzie miękkie. Do miękkiego mięsa wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zrumieni. Odstawiamy.
Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 5 minut i odlewamy całą wodę. (Jeśli mamy kapustę z pewnego źródła pomijamy ten etap i zalewamy kapustę 1 l wody). Ponownie zalewamy kapustę tym razem gorącą wodą około 1 l. Dodajemy pokrojoną marchewkę w kostkę lub talarki, ziele, liść laurowy i zawartość patelni z mięsem. Całość dusimy do czasu aż kapusta i marchew będą miękkie. Solimy do smaku.
Na patelni podgrzewamy pozostałe 3 łyżki oleju i na gorący tłuszcz wrzucamy łyżeczkę mąki pszennej, robimy zasmażkę. Uważamy żeby mąka się nie przypaliła, przekładamy do garnka z kapustą i chwilę całość gotujemy. Posiekamy koper wrzucamy na sam koniec i już nie gotujemy. Smacznego.
Jeśli chodzi o zasmażkę to możemy ją pominąć jednak ilość jej jest naprawdę niewielka dlatego nie wpływa zbytnio na kaloryczność potrawy natomiast na smak zdecydowanie in plus.