600 ml soku jabłkowego (najlepiej świeżo zrobionego)
1 galaretka pomarańczowa
Instrukcje
Ciasto:
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, jajka, cukier puder i śmietanę. Szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm placek. Możemy odrobinę podsypać mąką. Wykrawamy kształt jajka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczek i robimy brzeg pisanki i dowolny wzorek na środku. Pamiętajcie, że zarówno brzeg jak i wzór musi być dość wysoki.
Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 C. Studzimy.
Masa:
500 ml soku wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone daktyle i chwilę gotujemy, (około 10 minut). Całość blendujemy jeśli chcemy uzyskać bardzo kremową masę dodatkowo możemy jeszcze przetrzeć przez sitko. Do przetartej masy dodajemy pozostały sok, (100 ml) i galaretkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę dokładnie mieszając i uważając żeby się nie zagotowała.
Całość:
Lekko wystudzoną masę przekładamy na wcześniej upieczone ciasto, dekorujemy wg własnego pomysłu. Smacznego.