Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i pomidorkami cherry
Składniki
500głososia ze skórą
130gświeżego szpinaku
2ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
200ml śmietanki 30%
8-10szt.mini pomidorków
1 łyżkadrobno pokrojonego koperku
sól, pieprz do smaku
Instrukcje
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie podsmażamy rybę. Łosia podzielonego na kawałki, podsmażamy najpierw skórą do dołu a następnie z drugiej strony. Solimy. Ryba powinna się zrumienić. Odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy dosłownie chwilę zmiażdżony czosnek, następnie wrzucamy liście szpinaku. Jeśli są duże kroimy, rozrywamy na mniejsze kawałki. Całość zalewamy śmietanką i chwilę dusimy (2-3 minuty).
Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażonego łososia, przykrywamy i dusimy około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy pomidorki przekrojone na pół.
Zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos (lekko odparowujemy żeby odrobinę zgęstniał). Zdejmujemy z palnika i posypujemy świeżym koprem.