Kremowy sernik z mascarpone, białą czekoladą i lemon curd
Składniki
Składniki na spód:
200 gherbatników
80groztopionego masła
Składniki na masę serową:
500gmascarpone
500g twarogu sernikowego najlepiej tłusty lub półtłusty zmielony lub zblendowany
300gbiałej czekolady
200gśmietanki 30 %
4jajka
1łyżkamąki ziemniaczanej
Lemon Curd:
3jajka
3cytryny
100gcukru
100gzimnego masła
Dodatkowo:
owoce do dekoracji
Instrukcje
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasteczka blendujemy lub kruszymy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 5-10 minut, aż się lekko zrumieni. Studzimy.
Śmietankę przelewamy do garnuszka i mocno podgrzewamy (nie gotujemy) następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy.
Jajka wbijamy do miseczki lub szklanki i roztrzepujemy widelcem. Ja chwilę zblendowałam tak żeby żółtko połączyło się z białkiem. Odstawiamy.
Ser mielimy 2 krotnie lub blendujemy. Przekładamy do miski, dodajemy mascapone i mąkę ziemniaczaną. Chwilę miksujemy (tylko do połączenia się składników).
Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i miksujemy tylko chwilę, aż składniki się połączą.
Następnie stopniowo dodajemy roztrzepane jajka i miksujemy na niskich obrotach miksera tylko do czasu, aż się połączą składniki. Tak żeby nie napowietrzyć masy serowej.
Masę sernikową przelewamy na wcześniej podpieczony spód ciasteczkowy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 C. (piekarnik góra-dół).
Na dno piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Dzięki temu sernik będzie wilgotny i kremowy.
Pieczemy około 90 m (sernik na środku może lekko się trząść, ale zsiądzie się po schłodzeniu). Studzimy i wkładamy na noc do piekarnika.
Na drugi dzień polewamy wierzch lemon curd. Przepis znajdziecie na blogu wpisując lemon curd i ozdabiamy ulubionymi owocami.