Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy drobny cukier. Na każde białko potrzebujesz 50 g cukru. Białka ubijamy tak długo, aż cały cukier się rozpuści.
Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni, tak suszymy ją 100 minut. (grzałka góra-dół).
Bezy zostawiamy do całkowitego wystudzenia przy uchylonym lekko piekarniku. Jeśli bezy podczas suszenia zaczynają się rumienić można zmniejszyć temperaturę do 100 C i taką zostawić do końca. Jeśli bezy są nadal wilgotne należy wydłużyć czas suszenia.
250 g ziemnego mascarpone miksujemy z 200 g zimnej śmietanki 30% oraz 1 łyżką cukru pudrui miksujemy do czasu, aż powstanie gęsty krem. Krótko !
Następnie krem wykładamy na bezy, na wierzch kładziemy połówki moreli i całość oprószamy czekoladą.
Uwagi
Na każde białko potrzebujesz 50 g cukru. Celowo nie podałam z jakiej ilości przygotowałam deser ponieważ możesz zrobić go 3 lub 6 białek.