Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut. Studzimy, obieramy, odkrawamy wierzch i dokładnie wydrążamy łyżką zostawiając ścianki o grubości około pół centymetra.
Cebulę smażymy na łyżce masła delikatnie ją rumieniąc. Odkładamy na miseczkę.
Na pozostałym maśle rumienimy pieczarki, a później dokładamy połowę wydrążonych ziemniaków. Dodajemy śmietanę, parmezan i wcześniej podsmażoną cebulę i dusimy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
Połówki ziemniaków solimy i posypujemy pieprzem, farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków. Odrobinę skrapiamy oliwą i posypujemy bułką tartą. Każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180 C.