3jajka 2 całe + 1 żółtko, 1 białko do posmarowania
1słoiczek ulubionego dżemu u mnie powidła śliwkowe
Instrukcje
Rozczyn : do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, połowę wody lub mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy podrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, około 10 minut.
Wyrobione ciasto, oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na bułeczki dowolnej wielkości (pamiętać należy, że jeszcze sporo urosną). Rozpłaszczamy i do środka każdej dajemy łyżeczkę (w zależności od wielkości bułki) lub mniej ulubionego dżemy.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, aż podrosną. Smarujemy rozbełtanym białkiem.
Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zrumienią, Jeśli rumienią się zbyt szybko może przykryć je z wierzchu w trakcie pieczenia, folią aluminiową.
Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.