4 jabłka (dowolne – ja użyłam lekko kwaskowej odmiany)
5 jajek
5 łyżek cukru białego
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
sok z połówki cytryny
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
Instrukcje
Formę (tortownicę o średnicy 26 cm lub blachę 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Wydrążamy nasiona. Jabłka wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas ucierając dodajemy proszek do pieczenia i po 1 łyżce mąki.
Jabłka wykładamy do formy, a na wierzch wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.