100g cukrujeśli lubicie słodkie ciasteczka dodajcie go więcej
400gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
120mloleju
1jajko
szczypta soli
skórka z cytryny 0,5 łyżeczki
dodatkowo :
cukier puder do oprószenia upieczonych ciasteczek
Instrukcje
Ser, olej, cukier i jajko przekładamy do misy miksera i miksujemy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz skórkę cytrynową.
Chwilę miksujemy i przekładamy ciasto na stolnicę.
Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie.
Wałkujemy na grubość ok. ½ cm, lekko podsypując mąką
Wycinamy foremkami dowolne kształty.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem (nie jest to konieczne, ale wtedy mają ładny kolor po upieczeniu) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu powinny być rumiane.
Ostudzone oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.