Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć.
Składniki na masę śmietanową:
500mlśmietanki 30 % lub 36 %
500mlserka mascarpone
4łyżeczkiżelatynyczubate
3łyżkicukru pudru
Instrukcje
Ciasto:
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie
Ciasto pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut do czasu, aż się zrumieni
Drugą blaszkę przygotowujemy w ten sam sposób jednak na wierzch drugiego wykładamy pianę, którą należy przygotować w następujący sposób:
Pianę ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Rozsmarowujemy na drugim cieście, a wierzch piany posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 C. Jeśli macie duży piekarnik możecie piec oba ciasta jednocześnie jedno pod drugim.
Krem:
Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
Zimną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski miksujemy na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy. Do żelatyny można dodać odrobinę kremu i rozmieszać ją w niewielkim naczyniu i potem dodać do reszty.
Połowę kremu wykładamy na ciasto bez piany i migdałów i wkładamy go na kilka minut do lodówki. Następnie na krem wylewamy tężejącą galaretkę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na kilka minut. Kiedy galaretka będzie sztywna wykładamy pozostałą masę i całość przykrywamy ciastem z pianą i migdałami. Ciasto wkładamy do lodówki i zostawiamy na 2-3 h a najlepiej na całą noc.