600gmięsa z indyka lub kurczaka ja użyłam piersi z indyka
półpapryki czerwonej
3-4łyżkimąki pszennej
1jogurt naturalny120 g (można dodać majone)
1mała cukinia
1ząbekczosnku lub łyzeczka czosnku granulowanego
1łyżkakoperku
1płaskałyżeczka soli
pieprz
Instrukcje
Mięso kroimy na drobną kostkę. Przekładamy do miski.
Paprykę oraz cukinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Jeśli cukinia jest mała kroimy ją w całości, natomiast jeśli ma pestki pozbywamy się ich.
Dodajemy jogurt, jajka, przyprawy oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 15 min.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym.
Kotlety możecie również upiec. Na pergamin lekko posmarowany tłuszczem wykładamy dowolnej wielkości kotlety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 45 minut.