30ml likieru amarettojeśli nie macie można użyć zapachu migdałowego lub pominąć całkowicie ten krok
Instrukcje
Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut i obieramy ze skórki. Najlepiej do tego przepisu użyć już gotowych obranych migdałów lub płatków migdałowych.
Migdały mielimy (najlepszy do tego będzie blender), najdrobniej jak się da.
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Uwaga, żeby nie robić tego zbyt długo bo można je przebić.
Do ubitych białek łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
Kiedy masa będzie już sztywna i lśniąca dodajemy zmielone migdały i amaretto, całość delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy zgrabne ciasteczka, lekko spłaszczając palcem wystający czubek, który może się zbytnio spiec podczas pieczenia.Ciasteczka wyciskamy bezpośrednio na papier do pieczenia lub jeśli macie matę do pieczenia.
Pozostawiamy niewielkie odległości między ciasteczkami ponieważ rosną podczas pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika, dlatego trzeba pilnować żeby ciasteczka zbyt mocno się nie spiekły lub nie były zbyt blade.
Uwagi
Ciasteczka przechowujemy do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. :)