Keyword ciasto z truskawkami, ciasto z rabarbarem, ciasto z olejem
Czas gotowania 45 minmin
Składniki
5jajekbiałka i żółtka osobno
¾szklankicukru
szczypta soli
1szklankamąki pszennejszklanka 250 ml
½szklankimąki ziemniaczanej
¾szklankioleju rzepakowego
1łyżeczkaproszku do pieczenia
250 grabarbarupokrojony na 1 cm kawałki
600 gtruskawekjeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości
cukier puderdo oprószenia ciasta po upieczeniu
Instrukcje
Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy, rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, truskawki jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek.Do misy miksera wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitej piany, po jednym dodajemy żółtka cały czas miksując.
Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut.