200 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego - ( 450 g szpinaku mrożonego)
2 czubate łyżki mąki
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
50 ml mleka
½ łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta pieprzu mielonego
300 g serka śmietankowego
300 g łososia wędzonego w plastrach
1 łyżka chrzanu – opcjonalnie
Instrukcje
Szpinak rozmrażamy na sicie, następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Przekładamy do miski, dodajemy żółtka, mleko, przyprawy oraz mąkę. Całość miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę szpinakową i wyrównujemy.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (środkowa półka piekarnika) i pieczemy 18 - 20 minut. (kiedy zacznie się delikatnie rumienić jest gotowa).
Upieczoną roladę przekładamy na blat (papierem do góry) i delikatnie go zdejmujemy, roladę zostawiamy do wystudzenia.
Serek przekładamy do miski, dodajemy chrzan, posiekany koperek lub natkę pietruszki, mieszamy i wykładamy na wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch wykładamy plastry łososia.
Zaczynamy zwijać roladę (dłuższym bokiem), powoli i dość ciasno. Owijamy ją ponownie papierem lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (30 min wystarczy).