1 kg sera śmietankowego, 2 – krotnie mielonego lub z wiaderka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (65 g)
65 g mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru 200 g
½ szklanki oleju (100 g)
¾ szklanki mleka
4 żółtka
2 całe jajka
Na wierzch:
4 białka
½ szklanki cukru
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń (opcjonalnie)
100 g wiórek kokosowych na posypkę
Instrukcje
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, następnie wylepiamy spód i brzegi okrągłej formy o średnicy 25 cm. Odstawiamy.
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy budyń, mąkę olej i mleko, miksujemy. Na koniec łyżka po łyżce dodajemy ser cały czas miksując.
Na koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na kawałki brzoskwinie. Delikatnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do formy z ciastem, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (z termoobiegiem) i pieczemy 45 minut.
Pianę z 4 jajek ubijamy z cukrem, wykładamy na wierzch i pieczemy kolejne 15 minut.
Wiórki kokosowe prażymy na rozgrzanej patelni do czasu, aż się lekko zezłocą, cały czas mieszając ponieważ łatwo je spalić.
Wystudzonymi wiórkami posypujemy wierzch sernika. Sernik wyjmujemy z formy po jego całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu.