1,5 kg cukinii(waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
400 g cebuli(waga po obraniu)
1 i 1/3 szklanki cukru
¾ szklanki octu 10 %
400 g koncentratu pomidorowego (ja dodałam 200 g passaty pomidorowej i 200 g koncentratu)
1,5 łyżki soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
Jeśli chcecie wersję na ostro dodatkowo 2 łyżeczki ostrej papryki i łyżeczkę mielonego pieprzu.
Instrukcje
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Całość gotujemy na małym ogniu (nie odlewając powstałego soku), do czasu, aż płyn odparuje. Dodajemy ocet, cukier i gotujemy około 40 minut.
Następnie dodajemy passatę pomidorową lub jeśli nie macie to koncentrat pomidorowy, przyprawy wg uznania (paprykę słodką i ew. ostrą). Gotujemy kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypalił, całość blendujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą, cukrem i papryką.
Gorący ketchup przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut i odstawiamy do góry dnem. Smacznego.