1 duża pierś z kurczaka około 400 g (może być filet z indyka)
200 g mrożonego szpinaku (liście lub rozdrobniony)
250 ml mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g żółtego sera
100 g mąki
1 duże jajko
4 łyżki oleju
sól
pieprz
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
tymianek
rozmaryn
ulubione przyprawy do kurczaka
Instrukcje
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy paprykę, sól, pieprz, szczyptę rozmarynu i tymianku. Smażymy do miękkości lekko rumieniąc.
Szpinak rozmrozić, osączyć na sicie z nadmiaru wody, jeśli używacie szpinaku w całych liściach trzeba go lekko zblendować, jeśli rozdrobniony nie ma takiej konieczności.
W misce mieszamy mąkę, proszek, mleko, jajko, olej, szpinak oraz sporą szczyptę soli. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możecie dodać jeszcze odrobinę mleka.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki.
Ser zetrzeć na tarce.
Na każdym naleśniku układamy starty żółty ser i porcję kurczaka. Zawijamy w koperty, układamy na suchej patelni i podgrzewamy tylko tyle żeby ser w środku się roztopił. Podajemy na ciepło. Smacznego.