Jajka dokładnie umyć, oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić i ostudzić.
Rozpuszczone masło, cukier puder, żółtka, kakao, wodę i spirytus dokładnie zmiksować, odlać szklankę masy i wstawić do lodówki.
Do pozostałej masy dodać 2 ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (mąkę i proszek przesiać przez sitko), zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać do czasu, aż składniki się dobrze połączą.
Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wlaniem ciasta na środku formy wstawiamy „chudy”, wysoki słoik (lub jeśli mamy tzw. formę z grzybkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu, studzimy, kroimy na pół i przekładamy masą. Pozostałą masę wykładamy na wierzch .