Go Back
Drukuj
Obraz przepisu
Uwagi
Smaller
Normal
Larger
Drukuj
Pin
Zupa krem grzybowa.
Składniki
2
litry
bulionu
mięsny lub warzywny
500
g
świeżych grzybów
borowiki, podgrzybki
1
cebula
lub kawałek pora
3
ziemniaki
2
łyżki
masła
100
ml
słodkiej śmietanki
sól, pieprz
natka pietruszki
0,5
łyżeczki
tymianku
Instrukcje
Cebulę lub pora kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle nie rumieniąc.
Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
Smażymy kilka minut.
Przekładamy do bulionu, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz tymianek. Gotujemy 10-15 minut. Kilka usmażonych grzybów zostawiamy do dekoracji.
Całość miksujemy na gładki krem.
Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulion.
Uwagi
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Zapraszam na moje konto na Instagramie :
ToCoLubięGotuję_i_Polecam (@to_co_lubie_gotuje_i_polecam) • Zdjęcia i filmy na Instagramie