100g mąki migdałowej lub migdały zblendowane na pył
skórka z 1 pomarańczy
sok z połówki pomarańczy 50 ml
150g oleju słonecznikowy, rzepakowy lub orzechowy
2łyżeczki proszku do pieczenia z lekką górką
szczypta soli
Instrukcje
Marchewki kroimy i razem ze skórką pomarańczową wrzucamy do blendera. Bardzo drobno miksujemy, dodajemy olej i blendujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy sok i jeszcze chwilę blendujemy.
W osobnej misce mieszamy przesiane: mąką migdałową, proszek do pieczenia i zwykłą mąkę oraz szczyptę soli.
W misie miksera ubijamy całe jajka z dodatkiem cukru. Ubijamy do czasu, aż jajka zrobią się jaśniejsze i podwoją swoją objętość.
Do masy jajecznej dodajemy masę marchewkową i miksujemy do połączenia się składników.
Następnie partiami dodajemy mąki w 3 podejściach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm smarujemy masłem lub olejem. Oprószamy mąką lub bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik z termoobiegiem lub jeśli nie macie grzałka góra-dół). Pieczemy około 45-55 minut, każdy piekarnik grzeje inaczej dlatego sprawdzamy pod koniec pieczenia patyczkiem.
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.