Drukuj Pin

Zupa ogórkowa

Składniki

  • 1 udko drobiowe lub kawałek żeberka
  • 4-5 dużych ogórków kiszonych lub 6 średnich
  • 2 średnie marchewki
  • 4-5 ziemniaków pokrojone w kostkę
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml śmietanki 30 % lub 18 %
  • 1 łyżka natki pietruszki lub koperku

Instrukcje

  • Mięso zalewamy wodą około 2 l., dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
  • Warzywa ścieramy na tarce (duże oczka).
  • Ogórki ścieramy na tarce (duże oczka). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ogórki i przesmażamy je około 15-20 minut. Jeśli sok szybko wyparuje możemy podlać je wodą żeby chwilę się poddusiły, a nie przypaliły.
  • Do ugotowanego wywaru mięsnego dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Jeśli zupę gotujecie bez mięsa wtedy pomijamy krok pierwszy.
  • Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy przesmażone ogórki, a następnie śmietankę. W razie potrzeby dolewamy wodę żeby zupa nie była zbyt gęsta chyba, że taką lubicie. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Należy pamiętać żeby nie solić na początku zbyt mocno wody ponieważ ogórki są dość słone.
  • Jeśli używacie śmietanki 30 % możecie od razu wlać ją do zupy, natomiast każdą chudszą śmietanę należy zahartować. Tzn. do kubeczka w którym jest śmietanka dodajemy kilka łyżek zupy i dokładnie mieszamy. Taką śmietanę możemy wlać do zupy.
  • Zupę wyłączamy i dodajemy natkę pietruszki lub koperek.

Uwagi