Drukuj Pin

Zupa grzbowa z suszonych grzybów

Składniki

  • garść suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 4-5 średnich ziemniaków pokrojone w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 l bulionu warzywnego lub rosołu lub kawałek żeberka ew. udko drobiowe
  • 1 łyżka masła w przypadku jeśli gotujecie na wywarze warzywnym
  • 50 ml śmietanki 30 %

Instrukcje

  • Grzyby płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą (ok.1 litr) i odstawiamy na godzinę. Kiedy już zmiękną kroimy je w drobną kostkę. Wodę w której moczyły się grzyby zostawiamy.
  • Pokrojone grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z moczenia, dodajemy 2 litry wody, bulionu warzywnego lub mięsnego.
  • Dodajemy liść laurowy, pieprz , ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości około 30 minut.
  • Następnie dorzucamy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i zdejmujemy z palnika.
  • Jeśli zupę gotujecie bez ziemniaków, a z dodatkiem makaronu. Makaron gotujemy osobno i dodajemy go na sam koniec do zupy lub na talerz.
  • Zupę podajemy z dodatkiem natki pietruszki lub koperkiem.