Drukuj Pin

Chleb z ziarnami - drożdżowy

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki
  • 7 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 500 ml ciepłej wody
  • 0,5 szklanki otrąb (ja dodałam pszenne) szklanka 250 ml
  • 1 łyżeczka soli czubata
  • 1 łyżeczka cukru płaska
  • 2 łyżki pestek dyniowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia

Instrukcje

Drożdże suche:

  • W misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź masłem i oprószonej otrębami.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Drożdże świeże:

  • W przypadku jeśli używacie świezych drożdży najpierw robimy rozczyn. Do niewielkiej miski lub garnka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 100 ml wody. Odstawiamy na 10 min., aż drożdże zaczną pracować.
  • Następnie wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, dolewamy pozostałą wodę, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do "keksówki" 25 cm wysmarowanej olejem bądź masłem i oprószonej otrębami.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C grzałka góra-dół i pieczemy godzinę.