Drukuj Pin
5 od 1 ocena

Bułki pszenne drożdżowe

Porcje 8

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli płaska
  • 250 ml letniej wody

Instrukcje

  • Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Jeśli dodajecie świeże drożdże to najpierw robimy rozczyn. Do miski rozkruszamy drożdże następnie dodajemy łyżeczkę mąki i około 50 ml wody. Całość mieszamy i odstawiamy do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (lekko oprószoną mąką) chwile zagniatamy i dzielimy je na 8 równych części.
  • Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko oprószamy mąką. Bułeczki przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 min.
  • Wyrośnięte bułki nacinamy tępą stroną noża na pół lub na +.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25-30 minut - grzałka góra-dół.