Drukuj Pin

Kolorowy sernik bez pieczenia.

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka lub ser 3-krotnie mielony
  • 3 galaretki czerwona, zielona, pomarańczowa lub żółta (smaki dowolne)
  • 3 łyżki serka mascarpone czubate
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub 150 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła

Instrukcje

  • Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi również dokładnie obkładamy papierem do pieczenia ponieważ sernik w zetknięciu z metalem robi się siny. Papier do brzegów foremki najlepiej jest "przykleić" odrobiną pierwszej masy serowej.
    Jeśli używacie formy silikonowej możecie ten krok pominąć.
  • Na dno formy układamy biszkopty. Jeśli używacie ciasteczek należy je zmiksować i dodać roztopione masło. Następnie wylepić spód formy i wstawić do lodówki na min.10 minut.
  • Galaretkę o smaku truskawkowym rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
  • W misie miksera umieszczamy 333 g białego sera, dodajemy łyżkę mascarpone i miksujemy, aż serki się połączą. Następnie zmniejszając obroty miksera dolewamy wystudzoną czerwoną galaretkę. Miksujemy, aż masa zrobi się jednolita. Ser po dodania galaretki zrobi się płynny, ale taki ma być (dzięki temu nie będzie grudek). Masę z miską wstawiamy do lodówki na kilka minut, do czasu, aż zacznie delikatnie tężeć. Następnie masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie kiedy pierwsza warstwa tężeje rozpuszczamy zieloną galaretkę w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
  • W misie miksera umieszczamy 333 g białego sera, dodajemy łyżkę mascarpone i miksujemy, aż serki się połączą. Następnie zmniejszając obroty miksera dolewamy wystudzoną zieloną galaretkę. Miksujemy, aż masa zrobi się jednolita. Ser po dodania galaretki zrobi się płynny, ale taki ma być (dzięki temu nie będzie grudek). Masę z miską wstawiamy do lodówki na kilka minut, do czasu, aż zacznie delikatnie tężeć. Następnie masę wylewamy na pierwszą wartswę, która w tym czasie powinna już się ładnie zsiąść.
  • W tym czasie kiedy druga warstwa tężeje rozpuszczamy pomarańczową galaretkę w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.
  • W misie miksera umieszczamy 333 g białego sera, dodajemy łyżkę mascarpone i miksujemy, aż serki się połączą. Następnie zmniejszając obroty miksera dolewamy wystudzoną pomarańczową galaretkę. Miksujemy, aż masa zrobi się jednolita. Ser po dodania galaretki zrobi się płynny, ale taki ma być (dzięki temu nie będzie grudek). Masę z miską wstawiamy do lodówki na kilka minut, do czasu, aż zacznie delikatnie tężeć. Następnie masę wylewamy na drugą warstwę, która w tym czasie powinna już się ładnie zsiąść.
  • Sernik wstawiamy do lodówki na min.1 godzinę.
  • Ozdabiamy dowolnie np. owocami.

Uwagi

Wszystkie galaretki możemy sobie rozpuścić w tym samym czasie.