Drukuj Pin

Udka pieczone

Składniki

  • 4 udka z kurczaka zagrodowego
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu jeśli nie macie świeżego wystarczy suszony

składniki na marynatę:

  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki dla tych którzy lubią pikantne potrawy

Instrukcje

Marynata:

  • Do miseczki wlewamy miód, ocet balsamiczny dodajemy paprykę, sól oraz suszony rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą.
  • Do woreczka przekładamy udka, przelewamy marynatę, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu.
  • Całość szczelnie zamykamy i "masujemy" tak żeby marynata dokładnie pokryła udka. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Ja często przygotowując takiego kurczaka robię go dzień wcześniej.
  • Kurczaka wyjmujemy z worka, przekładamy razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią spożywczą.
  • Pieczemy w 200 C około 45 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Do czasu, aż skórka ładnie się zrumieni.

Uwagi