Drukuj Pin

Składniki

  • 130 g wafelków o smaku kokosowym w jasnej polewie lub bez
  • 100 g wiórków kokosowych + około 100 g do obtoczenia
  • 250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • 50 g masła
  • 1 tabliczka białek czekolady 90 g
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 4 czubate łyżki mleka w proszku

Instrukcje

  • Jeśli nie macie obranych migdałów należy zalać je gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie skórka z migdałów powinna łatwo schodzić. Obrane migdały osuszamy.
  • Wafelki blendujemy.
  • W garnku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy), zdejmujemy z palnika i dodajemy masło oraz połamaną czekoladę. Mieszamy rózgą, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  • Lekko studzimy i dodajemy zblendowane wafelki, mleko w proszku oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy łyżką. W wersji dla dorosłych do masy można dodać 1 łyżkę spirytusu.
  • Masę wstawiamy do lodówki, aż lekko stwardnieje na około 1 h. Wcześniej garnek przykrywamy folią spożywczą żeby nie chłonęła zapachów z lodówki.
  • Ze schłodzonej masy odrywamy kawałki i formujemy kulki, do każdej z nich wkładamy migdał i tak zlepiamy żeby był w środku. Kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy w małych papilotkach.
  • Każda moja kulka miała po 12 g, jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść migdałów można je pominąć. Gotowe pralinki przechowujemy w chłodnym miejscu szczelnie przykryte.