sernik wiedenski to co lubie gotuje i polecam
Drukuj Pin

Składniki

  • ½ kg białego sera tłustego
  • 5 jajek oddzielnie białka i żółtka
  • 1 szklanka cukru 200 g (można dodać mniej, sernik jest dość słodki)
  • 6 łyżek miękkiego masła 90 g
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 30 g
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia sernika
  • 1 łyżka rodzynek opcjonalnie
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej opcjonalnie

Instrukcje

  • Ser mielimy 2 - krotnie.
  • Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka razem z cukrem ubijamy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy masło i chwilę jeszcze wszystko miksujemy.
  • Następnie dodajemy mąkę oraz zmielony biały ser. Ponownie miksujemy.
  • W osobnej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli.
  • Ubite białka dodajemy do masy serowej i już delikatnie mieszamy łyżką.
  • W tym momencie możemy dodać rodzynki (bez namaczania) lub pomarańczową skórkę, ale nie jest to konieczne.
  • Masę serową przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ja użyłam formy o wymiarach 30 x7x11,5 cm
  • Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze chwilę go w nim zostawiamy, a następnie delikatnie go uchylamy. Sernik najlepiej zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Uwagi

Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia sernika powinny być w temperaturze pokojowej.
Sernik można upiec z podwójnej ilości składników wtedy najlepiej zrobić to formie 35x25 cm lub okrągłej o średnicy 26 cm.
Przepis jak zrobić skórkę pomarańczową znajdziecie tutaj.