Drukuj Pin

Makowiec japoński - makowiec z jabłkami

Składniki

  • 500 g suchego maku
  • 10 jajek
  • 400 g cukru pudru jeśli jabłka są mocno słodkie można dodać mniej cukru
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 5 średnich jabłek waga jabłek po obraniu, starciu na tarce i odciśnięciu z soku miała u mnie 500 g
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka lub wody potrzebne do sparzenia maku
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej opcjonalnie
  • 2 łyżki orzechów włoskich - posiekanych opcjonalnie
  • olejek migdałowy opcjonalnie

Instrukcje

Przygotowanie maku:

  • Mak płuczemy pod bierzącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem lub wodą.
  • Gotujemy 3-4 minuty i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Mak przelewamy przez gęste sitko i zostawiamy do odsączenia.
  • Następnie dwukrotnie mielimy mak na najdrobniejszym sitku z maszynki.
  • Możemy użyć maku już zmielonego wtedy tylko zalewamy go mlekiem lub wodą i chwilę gotujemy. Następnie osączamy na sitku i już jest gotowy do użycia. Ja jednak zdecydowanie preferuję mak samodzielnie przygotowany ponieważ zdarza się, że z makiem mielonym ciasto nie wyrasta już tak ładnie.
    Kupując mak również dobrze zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia, niestety często zdarza się, że mak pochodzi z Chin, ale na rynku jest też dostępny nasz krajowy.

Ciasto.

  • Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i scieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Do misy miksera wkładamy masło, cukier puder oraz żółtka. Miksujemy na jasną, puszystą masę.
  • Następnie do masy dodajemy odciśnięte jabłka, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielony mak. W tym momencie również można, (jeśli ktoś chce) dodać olejek, skórkę pomarańczową i orzechy.
  • Całość miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają.
  • Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180C.
  • W osobnej misce miksujemy białka z dodatkiem soli na sztywno.
  • Część ubitej piany przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Po chwili dodajemy resztę i delikatnie mieszamy tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto przekładamy do wczesniej przygotowanej blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy góra - dół w około godzinę. Ja po godzinie sprawdzałam patyczkiem czy jest suchy.
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone ciasto polewamy czekoladą lub oprószamy cukrem puderm.
  • Ciasto długo zachowuje świeżość, przechowujemy je w chłodnym miejscu.