Drukuj Pin

Składniki

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek całe
  • 100 g cukru 0,5 szklanki (szklanka 250 ml)
  • 140 g mąki tortowej 1 szkl.
  • 2 łyżki kakao płaskie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru 140 g
  • 50 g mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki
  • 150 g mąki ziemniaczanej 1 szkl.
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka (z dobrym składem)
  • 6 żółtek
  • 200 g masła miękkiego
  • 220 g cukru 1 szklanka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru torebka 40 g
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mleka

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 %

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

Instrukcje

ciasto ciemne:

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier.
  • Do ubitych białek dodajemy żółtko jedno po drugim, cały czas miksując tylko do połączenia się składników.
  • Do ubitych jajek dodajemy przesiane przez sitko (mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Całość delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.

ciasto białe:

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier.
  • Następnie dodajemy ocet lub sok z cytryny i chwilę miksujemy.
  • Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Całość delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką.

pieczenie:

  • Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smakujemy). Naprzemiennie przekładamy ciasto białe z ciastem ciemnym. Delikatnie mieszamy warstwy.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut (do tzw. suchego patyczka)
  • Ciasto studzimy i kroimy na trzy blaty.

masa sernikowa:

  • Żółtka razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Do utartych żółtego dodajemy masło i miksujemy, aż składniki się połączą.
  • Mąkę i budyń rozprowadzamy w mleku. (odstawiamy)
  • Do garnka przekładamy wcześniej zmielony ser (lub z wiaderka), dodajemy masę jajeczną i cały czas mieszając, podgrzewamy stopniowo na niewielkim ogniu.
  • Kiedy masa serowa zacznie się gotować dolewamy rozpuszczony budyń z mąką (przed wlaniem raz jeszcze dokładnie mieszamy). Cały czas mieszamy i gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje.
  • Odstawiamy do wystudzenia. Masę należy od czasu do czasu mieszać żeby nie zrobił się na wierzchu kożuch.

polewa:

  • Do niewielkiego garnka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją. Dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

wykończenie:

  • Do formy w której piekł się biszkopt przekładamy 1 blat, smarujemy połową masy. Masa może być lekko ciepła.
  • Na wierzch przekładamy kolejny blat ciasta i wykładamy pozostałą masę.
  • Przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy.
  • Na wierzch wylewamy polewę czekoladową.
  • Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Uwagi

Biszkopt dobrze jest upiec 1 dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.
Ciasto zdecydowanie smakuje lepiej dzień lub 2 dni po upieczeniu kiedy składniki dokładnie się połączą, a biszkopt "złapie" wilgoć od masy serowej.