Drukuj Pin

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru możecie dodać więcej, ale jeśli śliwki są mocno dojrzałe ciasto może być zbyt słodkie
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
  • 600 g śliwek bez pestki, podzielone na pół
  • szczypta soli
  • cukier puder

Instrukcje

  • Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
  • Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.
  • Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm lub blaszkę o wymiarach 25×30 wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny.