Drukuj Pin

Składniki

  • 2 białka
  • 170 g migdałów bez skórki, zmielone
  • 140 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 30 ml likieru amaretto jeśli nie macie można użyć zapachu migdałowego lub pominąć całkowicie ten krok

Instrukcje

  • Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut i obieramy ze skórki. Najlepiej do tego przepisu użyć już gotowych obranych migdałów lub płatków migdałowych.
  • Migdały mielimy (najlepszy do tego będzie blender), najdrobniej jak się da.
  • Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Uwaga, żeby nie robić tego zbyt długo bo można je przebić.
  • Do ubitych białek łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
  • Kiedy masa będzie już sztywna i lśniąca dodajemy zmielone migdały i amaretto, całość delikatnie mieszamy łyżką.
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy zgrabne ciasteczka, lekko spłaszczając palcem wystający czubek, który może się zbytnio spiec podczas pieczenia.
    Ciasteczka wyciskamy bezpośrednio na papier do pieczenia lub jeśli macie matę do pieczenia.
  • Pozostawiamy niewielkie odległości między ciasteczkami ponieważ rosną podczas pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika, dlatego trzeba pilnować żeby ciasteczka zbyt mocno się nie spiekły lub nie były zbyt blade.

Uwagi

Ciasteczka przechowujemy do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. :)