Drukuj Pin

Porcje 3

Składniki

  • 0,5 litra śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 40 g drobnego cukru
  • laska wanilii
  • maliny do dekoracji lub inne drobne owoce
  • 1 opakowanie galaretki przezroczystej
  • listki mięty do dekoracji

Instrukcje

  • Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby lekko napęczniała.
  • W garnku zagotowujemy śmietankę, wyłączamy palnik dodajemy cukier i ziarenka z laski wanilii.
  • Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do czasu, aż wszystko dokładnie się rozpuści.
  • Przelewamy do większych szklanek i wkładamy do lodówki na min. 2-3 h, aż masa zacznie tężeć. Jeśli nie chcecie żeby wszystkie ziarenka z wanilii były na spodzie deseru, gęstniejącą masę należy kilka razy zamieszać.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
  • Na stężałą masę wylewamy po 3-4 łyżki galaretki i układamy owoce (przyklejamy). Wstawiamy do lodówki. Owoce powinny się przykleić, jeśli tego nie zrobicie owoce będą pływać w galaretce.
  • Po kilku minutach przelewamy resztę tężejącej galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.