Drukuj Pin

Składniki

Warzywa

  • 100 g cukinii umyta, pokrojona w półplasterki
  • 100 g papryki (kolor dowolny) pokrojona w kostkę
  • 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki
  • 100 g brokuła dzielimy na różyczki
  • 200 g kalafiora dzielimy na różyczki
  • 100 g marchewki obraną kroimy na plasterki
  • 2 łyżki natki pietruszki lub koperku drobno posiekany

Dodatkowo:

  • 1 łyżka śmietany
  • 50 ml mleka
  • 50 g sera żółtego startego na tarce
  • 4 jajka

Instrukcje

  • Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną przy składnikach.
  • Do garnka z gotującą, lekko posoloną wodą wrzucamy przygotowaną marchewkę oraz fasolkę szparagową. Gotujemy 4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito.
  • Do tej samej wody dodajemy różyczki kalafiora i brokuła obgotowujemy 2-3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na sicie.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, ser żółty, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie roztrzepujemy rózgą.
  • Naczynie żaroodporne (ja użyłam szklanego o wymiarach 21 cm (wysokość 5 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tej ilości warzyw można użyć większego naczynia.
  • Wszystkie warzywa mieszamy w misce, przekładamy do wysmarowanego naczynia, a całość zalewamy masą jajeczną. Jeśli lubicie wierzch zapiekanki można dodatkowo posypać startym serem żółtym.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 40-45 minut, do czasu, aż zacznie się lekko rumienić.
  • Gotową zapiekankę odstawiamy na 10 minut i kroimy na dowolne kawałki. Wierzch posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego. :)