Drukuj Pin

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Danie Ciasto
Keyword ciasto z truskawkami, ciasto z rabarbarem, ciasto z olejem
Czas gotowania 45 min

Składniki

  • 5 jajek białka i żółtka osobno
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej szklanka 250 ml
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru pokrojony na 1 cm kawałki
  • 600 g truskawek jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki, małe pozostawiamy w całości
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Instrukcje

  • Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy, rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, truskawki jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
    Do misy miksera wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną pianę.
  • Do ubitej piany, po jednym dodajemy żółtka cały czas miksując.
  • Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując.
  • Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  • Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut.
  • Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.