Drukuj Pin

Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe 2x35 g bez cukru
  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 530 g
  • opcjonalnie garść rodzynek lub suszonej żurawiny

Instrukcje

  • W misce miksujemy żółtka, budynie, mleko skondensowane i ser.
  • W osobnej misce ubijamy pianę z białek.
  • Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Przekładamy do okrągłej formy 25 cm, lub prostokątnej 23X36 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 C pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.