Drukuj Pin

Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi

Składniki

  • 1 kg sera półtłustego
  • 6 jajek + 1 do posmarowania wierzchu
  • 250 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • garść rodzynek (3-4 łyżki)
  • 50 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Ser mielimy dwukrotnie w maszynce, (można użyć sera z wiaderka) jednak osobiście polecam ten zmielony własnoręcznie.
  • Białka oddzielamy od żółtek
  • Żółtka z dodatkiem 200 g cukru miksujemy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę miksujemy, następnie przesianą mąkę i partiami biały ser. Miksujemy już tylko do połączenia się składników.
  • Na koniec dodajemy rodzynki.
  • W osobnej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier (pozostałe 50 g).
  • Ubitą pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wierzch sernika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Forma okrągła 25 cm, lub blaszka 26x30 cm.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 30 min.,następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Zostawiamy do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.