Drukuj Pin

Czekoladowe doniczki z kremem

Porcje 5

Składniki

  • 2 czekolady gorzkie (200 g)
  • 250 g serek mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30 % lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść owoców : truskawki, maliny, borówki
  • 1 paczka ciasteczek czekoladowych
  • 5 kubeczków papierowych

Instrukcje

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą), czekoladę również można rozpuścić w mikrofali.
  • Do tego deseru można użyć dowolnej czekolady, może być mleczna, pół na pół lub sama gorzka.
  • Gorącą czekoladą smarujemy środek każdego kubeczka, powinna być gruba warstwa wtedy macie pewność, że się nie połamie podczas wyjmowania. (min. 3 milimetry)
  • Kubeczki wstawiamy do lodówki. Kiedy czekolada dobrze zastygnie delikatnie zrywamy kubek, pamiętajcie żeby nie ściskać zbyt mocno kubka żeby nie nagrzał się w dłoni.
  • Ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Schłodzoną śmietankę i mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszysty krem.
  • Ilość cukru dodajemy wg uznania.
  • Przekładamy część kremu do doniczek, układamy pokrojone owoce i ponownie przykrywamy kremem.
  • Ciasteczka (jeśli mają krem w środku) rozdzielamy na pół, zdejmujemy krem, a same ciastka rozkruszamy i posypujemy nimi wierzch doniczek. Ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Doniczki przed podaniem dekorujemy roślinkamy (mięta, bazylia itp.)
  • Smacznego. :)