Drukuj Pin

Seromakowiec

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml) - (140 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 80 g masła (zimnego)

Składniki na masę makową:

  • 4 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru (140 g)
  • 5 jajek
  • 100 g rodzynek
  • kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na masę serową:

  • 1 kg białego sera (2-krotnie mielonego lub z wiaderka)
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 6 żółtek
  • 5 białek
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (35 g)
  • szczypta soli (do ubijania białek)

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Instrukcje

Ciasto:

  • Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Ciasto wałkujemy (lekko podsypując mąką) i wkładamy do blaszki o wymiarach 24x36 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy około 10 minut.

Masa makowa:

  • Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy.
  • Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy zmielony mak, rodzynki oraz olejek migdałowy.
  • Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach miksera.

Masa serowa:

  • Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na gładką masę. Dodajemy ser, budyń, a na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać.
  • Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy, a na nią przelewamy masę serową.
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 70 minut.
  • Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika.
  • Studzimy w blaszce. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Lukier:

  • Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok.