Drukuj Pin

Porzeczkowiec

Składniki

Składniki na biszkopt jasny:

  • 120 g - (3/4 szklanki) mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 100 g (8 łyżek) cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 100 g - (1/2 szklanki) mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 100 g (8 łyżek) cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao

Składniki na krem:

  • 300 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 g (1/2 szklanki) drobnego cukru

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki
  • gorzka czekolada

Instrukcje

Biszkopt jasny:

  • Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut do tzw.suchego patyczka. Studzimy.

Biszkopt ciemny:

  • Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, sprawdzamy patyczkiem. Studzimy.

Krem:

  • Jajka wbijamy do szklanej miski z dodatkiem cukru, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do wody. Ubijamy tak długo, aż masa zgęstnieje, zrobi się jasna i podwoi swoją objętość. Jeśli woda pod miską zbyt mocno się gotuje należy zmniejszyć ogień.
  • Następnie zdejmujemy miskę i cały czas miksując studzimy krem.
  • Masło ubijamy na puch i do tak ubitego partiami (łyżka po łyżce) dodajemy wcześniej ubite jajka na parze. Cały czas ubijamy, aż powstanie gęsty krem.

Ciasto:

  • Ciasto jasne i ciemne kroimy na pół.
  • Ciemne ciasto smarujemy dżemem, na wierzch wykładamy część kremu, przykrywamy jasnym biszkoptem i ponownie smarujemy dżemem i kremem. Postępujemy tak, aż zużyjemy wszystkie składniki. Wierzch ciasta najpierw smarujemy dżemem, a następnie kremem. Posypujemy startą czekoladą.