Drukuj Pin

Sernik biało-czerwony na zimno

Składniki

Składniki na masę czerwoną (truskawkową):

  • 600 g truskawek mrożonych (w sezonie świeże)
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 250 g sera białego (3-krotnie mielonego lub z wiaderka)

Składniki ma masę białą (serową):

  • 750 g sera białego 3-krotnie mielonego lub z wiaderka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 3 galaretki przezroczyste
  • 300 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 18 herbatników

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 26X30 wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka.
  • Truskawki przekładamy go garnka, podgrzewamy i blendujemy na mus. Do gorących truskawek dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, do czasu, aż się rozpuszczą. Studzimy.
  • Kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy biały ser i miksujemy. Dodajemy schłodzoną masę truskawkową, miksujemy tylko tyle żeby składniki się połączyły. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej blaszki z ciastkami.
  • Wstawiamy do lodówki, zostawiamy, aż masa stężeje.
  • W tym czasie, w gorącej wodzie rozpuszczamy trzy przezroczyste galaretki i studzimy je.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ser i miksujemy. Następnie wlewamy zimną, ale płynną galaretkę, miksujemy do czasu, aż składniki się połączą.
  • Całość przelewamy na sztywną masę truskawkową, ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Po około godzinie sernik jest gotowy. Smacznego. :)