Drukuj Pin

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez użycia miksera

Składniki

Składniki suche:

  • 4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 4 jajka
  • 430 g gęstego jogurtu naturalnego (20 łyżek)
  • 1 szklanka oleju (rzepakowy)

Dodatkowo:

  • około 500 g śliwek (lub dowolnych owoców)

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g gorącego masła
  • 50 g drobnego cukru

Instrukcje

  • Osobno mieszamy składniki suche i mokre (rózgą).
  • Do składników mokrych dodajemy składniki suche i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25X30 posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, a całość posypujemy kruszonką.
  • Kruszonka: Mąkę, masło i cukier łączymy w misce i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka (konsystencja piasku).
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę. Do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.