Drukuj Pin

Piegusek

Składniki

  • 1 szklanka białek (8-9 sztuk)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku mak sypki, prosto z torebki
  • ½ kostki masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Masło rozpuszczamy.
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier.
  • Do ubitych białek dodajemy mak. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko, miksujemy na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy lekko przestudzone masło, miksujemy.
  • Formę o wymiarach 11x31 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut (do tzw. suchego patyczka.)

Uwagi

  • Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250ml.