Drukuj Pin

Karkówka pieczona

Składniki

  • 1,5 – 2 kg karkówki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku

Instrukcje

  • Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nożem robimy niewielkie nacięcia w które wciskamy kawałki czosnku.
  • Marynata: do niewielkiej miski wrzucamy wszystkie przyprawy (sól, papryki, czosnek i rozmaryn) dodajemy olej i całość mieszamy.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę, którą polewamy marynatą i dokładnie ją obtaczamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowaną karkówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 2 – 2,5 godziny. Zanim zaczniemy ją kroić zostawiamy ją po upieczeniu na kilkanaście minut, żeby soki nie wypłynęły.
  • Podajemy na ciepło lub zimno.