Drukuj Pin

Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami

Porcje 14

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250 g sera śmietankowego lub półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • powidła śliwkowe

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny lub woda
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Instrukcje

Ciasto:

  • Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalewamy szklanką mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną prasować.
  • Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy 2 całe jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze do czasu, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto okaże się rzadkie dosypujemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste odrobinę mleka.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Ser:

  • W tym czasie kiedy ciasto rośnie ser przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtko, masło i całość dokładnie mieszamy łyżką lub ucieramy widelcem.

Całość:

  • Ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypanej mąką i chwilę zagniatamy, dzielimy na 14 równych porcji.
  • Z każdej formujemy niewielkie placuszki do których wkładamy łyżkę sera i łyżeczkę powideł. Zlepiamy brzegi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną. Odstawiamy na 15 minut, następnie smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika dlatego dostosowujemy go indywidualnie. Z tej porcji wyszły dwie blaszki, każdą piekłam oddzielnie.
  • Ciepłe bułeczki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Lukier:

  • Do miski wsypujemy cukier puder dodajemy około 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny. Płyn dodajemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencje lukru.