Drukuj Pin

Drożdżówki z serem

Porcje 9

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych lub jedna torebka drożdży suszonych
  • 1 szklanka ciepłego mleka (200 ml)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru

Składniki na nadzienie:

  • 400 g sera półtłustego
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • woda lub sok z cytryny

Instrukcje

  • Masło rozpuszczamy. Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą mąkę i cukier (przesiane przez sitko), jajko, masło i resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli bardzo klei się do rąk można podsypać odrobiną mąki (ale im więcej jej dodamy tym bardziej ciasto będzie twardsze po upieczeniu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
  • W tym czasie kiedy ciasto rośnie do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, budyń i żółtka, całość blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy dość cienko na prostokąt. Na środek wykładamy połowę masy serowej i przykrywamy jednym bokiem, który smarujemy pozostałym serem. Ponownie nakrywamy pozostałym ciastem. Powinien nam powstać płaski placek, (3 warstwy ciasta i dwie warstwy sera), który kroimy na paski (z podanej ilości składników wyszło mi 9 drożdżówek). Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając spore odstępy ponieważ drożdżówki jeszcze urosną. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby lekko urosły. Drożdżówki przed upieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut (aż ładnie się zrumienią. Ja piekłam oddzielnie każdą blaszkę.
  • Lukier: Do szklanki wsypujemy cukier puder dodajemy około 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny. Płyn dodajemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru. Lekko przestudzone drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego.