Drukuj Pin

Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym

Porcje 8

Składniki

Składniki na naleśniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka (około)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo-wołowe)
  • 250 ml (1 szklanka) passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 0,5 papryki czerwonej (słodkiej lub ostrej)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki parmezanu lub ulubionego sera
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Instrukcje

  • Naleśniki: Mleko mieszamy razem z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Dodajemy go tyle, żeby powstało ciasto lejące, ale niezbyt rzadkie. Na patelnię o średnicy 23 cm wlewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Mnie wyszło 8 naleśników.
  • Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, chwile smażymy. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy około 10 minut, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość jeszcze chwile smażymy dodajemy paprykę, tymianek, rozmaryn, dwie duże szczypty soli i zalewamy passatą pomidorową. Smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a nadmiar płynu odparuje, pod koniec dodajemy starty ser i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Na środek naleśnika układamy farsz i ciasno zawijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch lekko posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy około 15-20 minut, (aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni). Smacznego. 