Drukuj Pin

Zebra ze szpinakiem

Składniki

  • 200 g szpinaku (waga szpinaku po rozmrożeniu i osączeniu z wody- szpinak mrożony rozdrobniony)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ szklanki mąki krupczatki
  • szczypta soli

Instrukcje

  • Szpinak rozmrażamy na sicie, odstawiamy do osączenia. Do szpinaku dodajemy ¼ szklanki oleju, dokładnie mieszamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier.
  • Następnie dodajemy po jednym żółtku, a po chwili cienkim strumieniem wlewamy resztę oleju cały czas miksując.
  • Kiedy składniki się połączą dodajemy łyżka po łyżce przesianą mąkę z proszkiem.
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
  • Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wykładamy na przemian po 2 łyżki ciasta. Dwie łyżki jasnego, dwie łyżki zielonego i tak wykładamy całe ciasto.
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ciasto około 50-55 minut, aż do suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika.
  • Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)